Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mustang

30. 7. 2012

s6306258.jpg Řád : Lichokopitníci

Čeleď :koňovití

 Rod a Druh : Equus przewalskii forma caballus


 Mustang pochází z koní, které   s sebou v 16. století přivezli do Ameriky Španělé. V nové domovině, na prériích, během staletí zdivočeli a rozmnožili se.

 

 

 

CHOVÁNÍ

Přirozený stádový instinkt a potřeba obrany před nepřáteli způsobily, že tito koně žijí v malých stádech vedených jedním hřebcem Dálwe je ve stádě jeho harém dvou až osmi klisen , jejich hříbata a několik mladých samců. Zejména dříve bylo pro Mustangy stádo důležité, protože jinak padli za obět četným vlkům, kojotům nebo pumám.  Stádo putuje a pase se uvnitř rozlehlého teritoria, které si hájí. Cizí stýda na okrajích svého území toleruje a někdy se s nimi při napadení nepřáteli spojuje.  Uvnitř stáda mustangů má většinou výsadní postavení vedoucí klisna, obvykle to bývá nejstarší samice. Její poviností je vést stádo hlavně při napadení, kdy hřebec zůstává vzadu, aby zadržel útočníka. Staví se mu na mu přitom na odpor, divoce frká, dupe předníma nohama a kopyty víří oblaka prachu. Úder kopytem ůže útočníka i zabít.

s6306262.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

ROZMNOŽOVÁNÍ

Klisny jsou připraveny k páření v období od dubna do června. Tím je zajištěno, aby hříbata přicházela příští rok na jaře a měla dost času výrůs a zesílit ještě než přišla zima .Klisna má na jaře dostatek štavnaté trávy, takže má i dost mléka. Když má klisna porodit, opouští stádo a vyhledává si dobře chráněné místo, kde by mohla hříbě přivést na svět. ačkoli mají mustangové nejrůznější zbarvení srsti, jsou čerstvě narozená hříbata ležící na prašné zemi v řitké trávě dobře maskovaná. Hříbata mustangů se mohou stejně jako hříbata ostatních koní postavit na nohy již po několik hodit po narození postavit na nohy a krátce na to dovedou běžet velkou rychlostí.Hříbě se po dvou či třech dnech vrací spolu s matkou ke stádu a zůstává v něm minimálně příští rok. Vedoucí hřebec nestrpí ve skupině žádné další samce, proto útočí na každého mladého hřebce, který dovršil zhruba třetí rok života. Tito mladíci sice překypují energií a bojovnou náladou, ale jsou ale ještě příliš mladí na to, aby odlákali nějakého samce a založili vlastnístádo. Shlikují se tedy do svojich ,,PÁNSKÝCH" skupinek.

s6306259.jpg

s6306260.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 


POTRAVA

 Mustangové jsou, tak jako ostatní koně především býložravci. Vzhledem k tomu, že ve své domovině najdou jen málo výživnou tvrdou trávu, keříky a jalovce, museli spokojit i stouto málo výživnou potravou, která by zřejmě žádného jiného koně neuživila. Potravy nemají mustangové nikdy nadbytek, ačkoli se sami starají o její rozmnožování. Jejich trus totiž obsahuje velké množství nestrávených semen, která rozšiřují po svých pastvinách.  V extrémních případech dovedou mustangové přežít několik dní bez vody a dokonce i bez jakékoli potravy.  Naučili se také kopytem rozbíjet led na zamrzlých vodních zdrojích nebo vyčistit prameny zanesené pískem a nečistotami pomocí úderů kopytem a hrabáním. Aby uspokojili potřebu tekutin, žvýkají mustangové dokonce i pichlavé, ale poměrně vodnaté kaktusy.

 s6306261.jpg

 

 

 

 

 

 


MUSTANG A ČLOVĚK

 Na rozdíl od všech ostatních volně žijících druhů koní vděčí mustang za svůj původ výhradně člověku. Je opravdu ironií osudu, že to byl opět právě člověk, který málem způsobil jeho  úplné vyhubení. Až do konce 18. století žili mustangové nejméně v devíti státech na západě USA a jejich početní stavy se pohybovali v rozmezí 2 až 5  milionu kusů. Později, když první kolonisté začali se zúrodnováním diosud panenské půdy, začal i lov a zabíjení těchto koní po tisícovkách. Ovšem největší masakry mustangů s sebou přineslo 20. století. Velké množství zvířat zahynulo při 1. světové válce, další chytání pro potřeby honáků stád. Mnoho mustangů bylo usmrceno a dále zpracováno do krmení pro zvířata, na hnojiva a pro koželužny. V polovině šedesátých let zbylo tedy 18 až 34 tisíc kusů mustangů a začátkem sedmdesátých let už jich bylo méně než 10 000.

 s6306256.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DŮLEŽITÉ ZNAKY

Tělesné rozměry:

Výška : až 140 cm v kohoutku

Rozmnožování

Pohlanví dospělost ve 3 letech, hřebci zpravidla vodili stádo až od 6 let

Doba páření: Duben až Červen

Délka březosti: 11 měsíců

Počet mládat: obvykle 1 aleněkdy 2

ZPŮSOB ŽIVOTA

Chování Společenský, žije zpravidla v malých stádech

Hlasové projevy: Slabé řehtání při dorozumívání, hlasité zafrkání při nebezpečí a hlasité řehtání při soubojích

Potrava : Tráva a listy

Délka života Až 20 let

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Otázka

(Zuky, 24. 5. 2019 15:51)

Kolik cm je DÉLKA jejich těla?

otázka

(pepe, 14. 11. 2017 16:01)

Žijí teď ješte mustangové ?

MUSTNAGOVÉ

(lidounek, 7. 3. 2017 9:06)

NAŠE ZEMĚ JE UŽASNA A MY SI JÍ NEVÁŽÍME . ZAČNĚME VÍC MYSLET NA SRDCEM ....

poděkováni

(p.vajgl, 16. 12. 2015 11:56)

velmi poučné

mustang

(belalinda, 25. 4. 2014 15:10)

je to užasné moc a moc se mi to líbí
jak říkám je to moc a moc užasné

Poděkování

(Saturn , 16. 12. 2013 16:51)

Moc ti děkuji za informace,moc mi pomohly při vypracovavání projektu :-)